Wędliniarz

ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA – ZAWÓD WĘDLINIARZ

            Uczeń zdobędzie w tym kierunku kwalifikacje zawodowe związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych, rozbierania i wykrawania mięsa oraz magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji. Ponadto uczeń będzie wykonywał prace związane z dzieleniem surowców do produkcji wędlin, jak również będzie przygotowywać i przerabiać mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie według określonych norm i receptur.

            Szkoła kształci w zakresie zdobywania wiedzy ogólnej i umiejętności praktycznych. Umożliwia zdobycie ciekawego zawodu poszukiwanego na lokalnym i ogólnym rynku pracy.

      Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie stolarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. Dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
  2. Magazynowanie i przygotowywanie mięsa do dystrybucji;
  3. Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;
  4. Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
  5. Magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych do dystrybucji.

Absolwent kierunku wędliniarz znajdzie zatrudnienie w:

  • ubojniach;
  • zakładach mięsnych;
  • zakładach gastronomicznych;
  • sklepach.

Nasza szkoła zapewnia praktyki w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej „PRZYSZŁOŚĆ” w Rejowie